Az alap, egyenes konyha elvileg 6 db 60 cm-es szakaszból áll, tehát 360 cm hosszú. Ezzel a mérettel már mindennek megvan a maga tere, de számos egyéb dologra kell még figyelnünk. Nem beszélve az ennél kisebb konyhákról! Nézzük meg pontosan!
Technológiai sorrend
Már szinte elcsépelt, mennyire fontos a technológiai sorrend, azonban alapvetően ez határozza meg egy konyha kényelmes használatát. Még egy kis konyhában is lejárhatod a lábad, ha rossz a technológia sorrendje! De vajon mi az és mire kell odafigyelnünk?
A megfelelő technológiai sorrend a következő:
- Hűtő
- Pult (előkészítő)
- Mosogató
- Pult (feldolgozó)
- Főzőlap
- Pult (terítéshez előkészítő)
Pultból soha nem elég
Egy konyha használatának másik legfontosabb tényezője, hogy legyen elegendő pult. Sokan megfeledkeznek azonban arról, hogy nem az “előkészítés” folyamán van a legnagyobb helyre szükség és nem is a főzés utáni “terítéshez előkészítő” felületen. Legnagyobb pultra a mosogató és főzőlap közötti területen lenne szükség, hiszen itt vágunk, szeletelünk, keverünk, kavarunk, panírozunk! A hűtő-mosogató között elegendő lehet 30-40 cm. A főzőlap mellett szintén elég ennyi hely. Azonban a mosogató és főzőlap közötti feldolgozó pultot lehetőség szerint 1 méternél szélesebbre érdemes tervezni (de mindenképp ez legyen a legszélesebb egybefüggő pult szakasz).
Hogyan lehet spórolni a pultfelülettel kis konyha esetén?
- A sütő legyen alul, nem magas elemben.
- A mikró elhelyezése a felső szekrényben (maximum 140 cm magasságban) legyen.
- A pulton elhelyezendő egyéb dolgokat (pl vízforraló, teafőző, kávéfőző) lehetőség szerint rejtsük el, vagy tegyük szekrénybe, fiókba vagy olyan helyre, ahol használatra készen áll, de mégsem vesz el a pulton helyet.
Plusz felületet vagy teret nyerhetünk a kis konyhának a továbbiakkal is:
- Legyen kihajtható / lehajtható / kihúzható pultfelületünk;
- kombináljuk a konyhát más helyiséggel (étkező, előtér).
Étkezővel való kombinálás esetén figyelnünk kell viszont a pultmagasságra. Ha szintváltás történik a pultban az étkezőnél, akkor ott “ette meg a fene” az egészet, hiszen olyan, mintha nem tettél volna semmit: a konyhában így nem lesz több pultfelületed.
Tárolás maximalizálása kis konyha esetén
Kis konyhánál a tárolásra nagyon oda kell figyelni: vannak trükkök, amelyekkel plusz tároló helyeket lehet találni. Ilyen például
- a felső szekrény legfölső elemének 60 cm-es mélysége,
- a lábazati fiók elhelyezése, illetve
- egy étkező pad kialakítása is, amelynek az aljába rengeteg dolog beférhet.
Optikai tértágítás kis konyhában
Ha már fizikálisan maximalizáltuk a konyha méretét, érdemes az optikai tér tágítására is odafigyelnünk.
- Ennek egyik eszköze a világítás: többféle világítási megoldással mélységet adhatunk a térnek és az nagyobbnak is látszik tőle.
- Másik lehetőség a beépítés: nemcsak konyháknál, de más helységek esetében is igaz, hogy minél jobban be van építve egy adott bútor, annál kevésbé zavaró a térben, annál kevésbé tűnik óriásinak. Tehát bátran építsük be a bútorainkat, akár a tetejét is gipszkartonnal. (Nem mellesleg így a portörlés is megspórolható.)
- Az anyaghasználattal is elérhetünk optikai tágítást. Fényes felületekkel és tükör használatával jól tudjuk tágítani a tereket. Utóbbit akár a munkapult fölötti részen, burkolat helyett.
Kis konyha, más gondolkodás
Kisebb konyha esetén sok esetben kell megtörnünk a hagyományokat, át kell állítanunk a gondolkodásunkat és alaposan át kell gondolnunk az igényeinket.
Mindehhez az kell, hogy tisztában is legyünk azokkal, a saját szokásainkkal, hogy mit hogyan használunk.
Elképzelhető, hogy elegendő kisebb főzőlapot beállítanunk (2-es), hűtőből elég lehet egy alacsony, pult alatti kivitel, a fagyasztót pedig az otthon másik pontján is el lehet helyezni.
+1 tipp kis konyhákhoz
A szagelszívásra is érdemes odafigyelni, hiszen kis konyha esetén sokszor több helyiség van egy légtérben, így a szagelszívás fontos tényező lehet!
Képek forrása: